Kraj ocenil najlepších pedagógov

27.03.2012 Nitra

Nitra 27. marca (TASR) – Nitriansky samosprávny kraj (NSK) dnes ocenil 24 pedagógov za výsledky v ich vzdelávacej práci. Riaditeľom škôl a učiteľom gymnázií a stredných odborných škôl udelil ceny predseda NSK Milan Belica pri príležitosti Dňa učiteľov. Ako Belica zdôraznil, práca učiteľa v dnešnej spoločnosti nie je dostatočne ocenená finančne a ani morálne.

"Práca učiteľa, to nie je len čas strávený so študentmi, je to aj množstvo času, ktorý je potrebný na prípravu na vyučovanie. Aj pre nedostatočné ohodnotenie dnes učitelia začínajú byť veľmi vzácnym faktorom pri vzdelávaní a udržiavaní úrovne vzdelávania na Slovensku," myslí si Belica.

Súhlasí s ním aj jedna z ocenených pedagogičiek Soňa Limbergová z Pedagogickej a sociálnej akadémie v Leviciach. "Naša práca je stále komplikovanejšia a náročnejšia. Okrem samotného vyučovania a výchovy je spojená s neustálym doplňovaním vzdelania a zapájaním sa do rôznych mimoškolských aktivít a projektov. Náš kredit v spoločnosti a finančné ohodnotenie však stále nezodpovedá náročnosti našej práce. Práve preto si cením, ak je ocenená aspoň takto, morálne," uviedla pri preberaní ceny.

Podľa Belicu by samospráva vedela lepšie ohodnotiť prácu učiteľov. Kompetencie vyšších územných celkov to však neumožňujú. "To je veľký problém, že, žiaľ, platy učiteľov a ich odmeňovanie nepatria medzi originálne kompetencie. Keby to tak bolo, tak máme rozviazané ruky. Je to však prenesený výkon štátu a štát určuje aj platové podmienky a prirodzene určuje aj spôsob, akým sa učitelia odmeňujú. Je to trošku choré, lebo je viacero oblastí, kde sme dostali my zodpovednosť, ale nástroje, napríklad aj na oceňovanie týchto ľudí, sme nedostali. Môžeme ich odmeniť iba takto, morálne," dodal Belica.
 

Vyberte región